Античен Пловдив

Античен Пловдив

Месторазположение на Античния Пловдив

Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив” (Античен Пловдив) е разположен в Централна градска част на Пловдив върху Трихълмието (Небет, Таксим и Джамбаз тепе) и заема площ от около 35 ха. Той е формиран в следствие напрекъснат живот в продължение на векове – от Праисторическия, Тракийския, Елинския, Римския, Късноантичния, Средновековния, Възрожденския и Следосвобожденския период до наши дни. Съчетанието на преобладаващите Античност, Средновековие и Възраждане в едно самостоятелно ядро в рамките на съвременния град е единствено по рода си в нашата страна.
От римския период и късната античност в АИР „Старинен Пловдив” най-цялостно са съхранени Античния театър, Античния форум, Римския стадион, раннохристиански базилики, обществени и частни сгради, водопроводи, улична мрежа и части от крепостните стени, изграждани през античността и средновековието. От възрожденския период е съхранена автентичната архитектура, както и няколко църковни и училищни сгради.

Пловдив е на 2 часа  път от столицата на България, София, на 4 часа от Черно море и на приблизително толкова от Егейско море. Той е възникнал в плодородната Тракийска низина, между Родопите и Стара планина, сред седем хълма в миналото и широката река Марица, която тече и днес през него. Това вълшебно място е привличало като магнит заселници от векове, посрещало е и изпращало племена и народи. И стъпка по стъпка е градило своята историческа памет.

Античен Пловдив – най-старият град в Европа по непрекъснатост на обитаването

Животът по тези места е оставил наистина много ранни следи, отпреди 8000 години датират първите заселвания, и не е прекъсвал досега. Затова се смята, че Пловдив е най-старият град в Европа по непрекъснатост на обитаването и е сред шестте най-стари градове в света по същия признак. Мястото е своеобразен учебник по история, където можете да се запознаете с особеностите на почти всички исторически епохи и периоди, оставили траен отпечатък върху града и оформили многоликата му същност.

Античното лице на града е представено от мистичните траки с тяхното светилище на северния хълм Небет тепе, с първите крепостни стени от времето на Филип II Македонски (342 г. пр. Хр.) и с редица добре запазени археологически обекти от римския период на града (I-IV в.): Античен театър, Античен стадион, Античен форум. Това е градът в България с най-много разкрити римски мозайки, част от които са показани в арт галерия „Тракарт“, в подлез „Археологически“. През периода  I-IV в. Пловдив е бил най-големият търговски център в Римската провинция Тракия, със своето великолепие и аристократизъм е карал всички хронисти да му се възхищават и прекланят.

Сърцето на Тракия обаче не е изтъкано само от история. Съвременният облик на града е не по-малко разнообразен, пъстър и привлекателен. Тук може да се разходите по шумната главна улица, да пазарувате в представителните магазини на водещи европейски и световни марки, да поседнете на кафе в някое от многобройните заведения в центъра на града, да опитате от местните вкуснотии, да почивате и да се забавлявате. Любителите на нощния живот могат да посетят множеството казина и нощни клубове, част от които са разположени от северната страна на кв. „Капана“, намиращ се в централната част на града.

Съвременният Пловдив

Съвременният облик на града се допълва и от неговите зелени пространства. Те включват на първо място хълмовете. Те са скалисти, но тяхното озеленяване е започнало през 80-те години на XIX в. и е завършло през 30-те години на ХХ в., за да се превърнат сега в зелените дробове на града. Големите паркове също водят началото си от 80-те години на XIX в. и са дело на известния швейцарски ботаник Люсиен Шевалас, наричан ласкаво от местните жители „министърът на цветята“. Той е създал градската градина през 1881 г. по повод първото търговско изложение, в която и до днес има редки ботанически видове и вековни дървета, разказващи легенди за отминалите времена на величие и разкош, на мъдрост и житейски опит, трупани през вековете.

Уникален, древен, прекрасен, артистичен, духовен и предизвикателен е днешният Пловдив, ако можем накратко да го определим, и в стила на средновековните пътешественици да възкликнем: „Пътниче, поспри в сърцето на Тракия, за да усетиш неговия ритъм и да се потопиш в хармонията на неговото битие.“

Повече за забележителности в България, четете тук.

За организиране на екскурзии, моля, обърнете се към Рецепция или пишете на marketing@central-hotel.com