Витошка – топ атракция с лъскави заведения и скъпи магазини

Vitosha Boulevard /Vitoshka/ Витошка

‘Витошка‘ (булевард Витоша) е главната търговска пешеходна улица в центъра на София. Няма начин някой да дойде в София и да не се разходи по Витошка. Съвкупността от култура и забавления прави улицата предпочитан избор за разходка както за местните, така и за туристите посещаващи града. Улицата се намира между площад Св. Неделя и Южен парк. Голям брой ресторанти, магазини и барове са разположени по цялата улица. На Витошка можете да намерите различни магазини – от сувенирни до магазини за дрехина добре познати марки. Много водещи модни брандове /Escada, Versace, Lacoste, Max Mara, Emporio Armani, Tommy Hilfiger, Boss, D&G и т.н./ са разположени по дължината на целия булевард и неговите пресечни улички.  Най-голям брой магазини за дрехи могат да бъдат открити между булевард Патриах Евтимий и църквата Света Неделя, докато ресторантите и баровете се разпростират по цялата пешеходна улица. Според проучване на ‘Къшмън и Уейкфилд’ за 2007 г. булевард Витоша е 22-рата най-скъпа търговска улица в света.

Историята на “Витошка”

Улицата носи името на планината Витоша, която се намира в непосредствена близост до столицата на България. Витошка не се променя по време на Османскато владичество в България, а получава името си след Освобождението през 1883г. В самото началото на улицата са построени едноетажни къщи, но в периода на двете световни войни е превърната във впечатляваща търговска улица с внушителни публични сгради, които напълно променят визията й. През 2007 започна реновиране на целия булевард, където главната цел е да  възстанови и презентира стила на София през 30-те години. Добавени са особености като исторически пейки, улични лампи, нови павилиони, повече зелени площи, външни барове, часовникови кули – показващи точен час в други големи Европейски столици, и др. По-късно, през 2015-та, е обявена друга реставрация, която превръща целия булевард в пешеходна зона.

Централ Хотел София приветства своите гости да споделят впечатленията си от техния престой в столицата. Те често отбелязват Витошка или булевард Витоша в своите коментари. Ето няколко от наши гости, посетили грандиозния шопинг свят и готините заведения на “Витошка”:

„Никога не се уморявам да разхождам там с приятели и семейство. Булевардът е голям символ на София. Ще Ви трябват няколко часа, за да го разгледате и оцените напълно“.

„Това е най-добрата улица в София. Можеш да хапнеш, пийнеш и да пазаруваш. Трябва да го посетите поне два пъти и особено след 8 часа привечер“.