Музей за история на София

Sofia History Museum / Музей за история на София

Музей за история на София е най-новият музей в българската столица е само на 5 минути пеша от Централ Хотел София.  Музея е разположен в сградата на Централна минерална баня. С впечатляваща си и богато декорираната фасада, сложните архитектурни покривни детайли и прилежащата градина и съседните исторически сгради, комплексът е изключително подходящ за отредената му роля за Музей на историята на София.  Спокойно бихме могли да назовем Музея и разширените в близост до него археологически разкопки – исторически център на българската столица.

Музей за история на София – история на създаването му

По предложение на столичния кмет Владимир Вазов през 1928 година е взето решение за основаване на градски (общински) музей. Първата му постоянна експозиция е открита в сградата на площад „Бански“ № 3 на 1 декември 1941 г.

Сградата обаче е разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война. Музеят, макар и след това без своя сграда и музейна експозиционна площ в продължение на десетилетия, успява да организира изложби, както и да води възложената му от общината дейност по проучване и съхраняване на историческите ценности.

В ранния си период музеят изпълнява също функциите и на градска библиотека и архив. От музея се отделят като самостоятелни учреждения градската художествена галерия, библиотеката и архивът през 1952 г. На основата на музея се създава ‘Общинско предприятие „Стара София“ със Софийски исторически музей’ през 1998 г., преобразувано в Общински културен институт Музей за история на София през юни 2012 г.

Музеят разполага с над 120 хил. движими културни ценности, като най-ранните са от новокаменната епоха и са открити при археологически проучвания на неолитното селище в кв. „Слатина“. Има и специализирана научна библиотека с около 12 000 единици, като сред най-старите са ръкопис от 1820 г. и печатна книга от 1714 година.

Наред с това  Музеят участва в изготвянето на разнообразни издания, посветени на културно-историческото наследство на столицата и региона и множество други културни инициативи.

Съгласно решение на Столичния общински съвет от 1998 г. сградата на Централната общинска минерална баня се преустройва за музей на София и отваря врати на 17 септември 2015 г.

Полезна информация:

Адрес: пл. “Бански” 1, София 1000, България

Зимно работно време: вторник-неделя, от 10:00 до 18:00, понеделник – почивен ден

Лятно работно време: вторник-четвъртък 11:00-19:00,
петък 12:00-20:00, събота-неделя 11:00-19:00, понеделник – почивен ден
Безплатни посещения: първи и трети четвъртък от месеца.