Рилски манастир – среща на духовност и култура

Rila Monastery / Рилски манастир

Рилски манастир – най-популярната туристическа атракция в България

Рилски манастир се намира в Рила планина. Разположен е на около 117 км. южно от София и е един от основните туристически обекти в България. Заобиколен е от малките планински реки Рилска и Друшлявица и е само на 4 часа пеша от вр. Мальовица. От манастира се открива прекрасна гледка към околните върхове, а самият комплекс представлява добре развито туристическо място.  Рилски манастир е една от най-посещаваните от туристи забележителности, заедно с катедралата Свети Александър Невски.

История

Смята се, че манастирът е основан от отшелник на име Иван Рилски през 10 век, по време на царуването на Цар Петър (927 – 968). Св. Иван Рилски, чиито мощи са изложени за поклонение на вярващите в главната църква, е живял в пещера на около половин час от днешния комплекс. За самия манастир се знае, че е построен от учениците му, които дошли да се обучават при него. Манстирът се е радвал на голям респект и привилегии още откакто е създаден. Всички български царе от Иван Асен II (1218-1241) до падането на България под османско иго по времето на Иван Шишман (1378) са правели големи дарения. За това свидетелства и Дарителския Акт от цар Иван Шишман. Официалната подкрепа помага на манастира по това време да се превърне в културен и духовен център. Светата обител достига своя разцвет между 12-ти и 14-ти век, но бива разрушена в средата на 15-ти в. Съживяването му започва в края на 15-ти век с помощта на руската православна църква.

Интересни факти

В днешния си вид манастирът датира от 19-ти век. Строежът на жилищните сгради, които имат формата на неправилен четвъртоъгълник, е започнал през 1816 г. В средата на вътрешния двор се издига най-старата сграда в комплекса – впечатляваща каменна кула, създадена от местния феодал Севастократор Хрелю през 1334-1335 г. Непосредствено до нея стои и малка църква, която е само няколко години по-млада (1343 г.). В по-нови времена (1844 г.) към кулата е добавена и камбанария. Приблизително от същия период датира и главната манастирска черква “Рождество Богородично”.

Храмът е 5-куполен, с три олтарни ниши и два странични параклиса. Едно от най-ценните неща вътре е иконостасът със своята невероятна дърворезба. Стенописите са завършени през 1846 г. и са дело на много майстори, както и на  известния Захари Зограф.

Целият комплекс е доста впечатляващ със своите размери. Четириетажната жилищна част се състои от около 300 монашески килии, 4 параклиса, игуменска стая, кухня, библиотека и стаи за дарители. Веднъж прекрачили комплекса, препоръчително е да се посети и манастирския музей, който съдържа уникално произведение на изкуството на име Кръста на Рафаил. Направен е от цяло парче дърво (81 х 43 см.) и е кръстен на своя съзадаел. Монахът е използвал фини длета, малки ножове и увеличителни лещи за да извая в кръста 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки.

По време на  османското владичество, Рилски манастир е действал като център на духовен и културен живот. По това време монасите създават нови творби и правят копия на известни автори, главно от Търновската и Атонските школи. Рилски манастир е обявен за национален исторически паметник през 1976 г., а през 1983 г. е вписан в книгата на ЮНЕСКО за световно наследство.

Екскурзии до Рилски манастир

Ако желаете да посетите Рилски манастир, нашият екип с радост ще организира за вас посещението му. Ежедневно се организират еднодневни екскурзии до Рилски манастир с посещение на световно известната Боянска църква. Може да изпратите Вашата заявка като ни пишете на marketing@central-hotel.com.