Цветница, Връбница или Цветна неделя

Цветница

Цветница, Връбница или Цветна неделя – традиция и обичаи

Цветница, Връбница или Цветна неделя, един от най-хубавите пролетни празници, неделята след Лазаровден и седмица преди Великден. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той на далеч.

На Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – “кумичене“. Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано “кукла” и го поставя на ‘чучулинка‘ – изрязано парче от кратунка. Момите застават една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето върху ‘мальица‘ – специалната дървена тупалка за чукане на коноп или за пране на черги. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за “кумица” или “кръстница” на лазарките. Вярва се, че тя ще се омъжи първа и повежда хорото до дома си.

Вечерта се играе ‘сключено‘ или затворено хоро. Момите ‘говеят‘ на кумицата, т.е. мълчат пред кумицата и покорно я слушат до Великден. От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета.

На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак и вдигане на чаканата сватба.

На Цветница имен ден празнуват всички, които носят имена, които произлизат от названия на растения и най-вече цветя.

Честито на всички именници!