Храм Александър Невски – символ на София

Храм - паметник Св. Александър Невски

Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров

Един от прекрасните символите на София и на България е величествената катедрала храм-паметник Св. Александър Невски.  Построена е между 1882 и 1912 в  Неовизантийски стил.  Това е катедрала на Българския Патриарх и главна туристическа атракция в столицата.

Катедралата представлява кръстокуполна базилика с един централен купол, като ефектните външни куполи, покрити със злато, са дарени от Русия през 1960 година. Централният купол е висок 45 метра, а камбанената кула достига до 53 метра. Храмът разполага с 12 камбани с общо тегло от 23 тона. Интериорът в катедралата представлява Италиански мрамор в различни цветове, Бразилски оникс и алабастър.  Осветителните тела в храма са изработени в Мюнхен. Храмът може да побере 5000 души.  Забележителното в архитектурата на катедралата е централният купол, на който със златни букви е изобразена Господната молитва. През 1916 и 1920 името на катедралата се променя на Св. Кирил и Методий. Въпреки това, по-късно, тя връща старото си име – Св. Александър Невски. Храмът е обявен за паметник на културата на 12 септември 1924. По своя размер и украса, по своята архитектура и монументалност днес храм-паметникът “Св. Александър Невски” съперничи на най-известните паметници от този вид в целия свят.

В самата катедрала може да намерите Български музей на иконите, който е част от Националната Галерия на Изкуствата. Смята се че в музея се съхранява най-голямата колеция на православни икони в Европа.

Музей на иконите

Криптата в катедралата е превърната в Музей на икони – така естествено и съвършено е битието на иконите в подземното пространство на храм-паметника “Св. Александър Невски” и така пълноценно е осъществена идентификацията на двете понятия. Според християнската традиция “крипта” означава “подземно, обикновено сводесто, съоръжение”, което първите християни са използвали като убежище.

Днес Криптата е една от най-популярните и реномирани музейни институции в страната. Включена е във всички чуждестранни туристически пътеводители за България и посещението й е неизменна част от културната програма на всички високопоставени делегации на държавно ниво. Не е била затваряна, винаги е имала експозиция. Десетки хиляди посетители минават през нея.

Всяка година традиционните празници на храма се отбелязват на 30 август, когато са пренесени мощите на Александър Невски от град Владимир в Санкт Петербург, и на 23 ноември – деня на неговото успение.

Храм-паметник Св. Александър Невски е отворен за посетители всеки ден от 7:00 до 15:30 часа.

В непосредствена близост до храма е една от най-старите действащи църкви в Европа – църквата “Света София”.  Под  базиликата “Света София” е открит истински град на мъртвите – некропол, както са го наричали древните. С куполни гробници, големи колкото параклис, други пък сводести със стенописи, и дори погребални съоръжения от времето на траките.