Бачковски манастир – едно родно богатство

Бачковски манастир

Бачковски манастир – история

Бачковски манастир е вторият по големина и значимост български манастир. Oснован през 1083г. от Григорий Бакуриани – велик доместик на западните войски на византийския император Алексий I Комнин. Разположен е вдясно от поречието на Чепеларската река, до с.Бачково, на 10км от Асеновград и 30км от Пловдив. Манастирският комплекс заема площ от близо 8000кв.м и има два правоъгълни двора – северен (първоначален) и южен (добавен през 30-те години на XIX в.) и четири църкви. Бачковски манастир е обявен за национален паметник на културата.

Главна черква «Успение на Пресвета Богородица»

Сегашната черква е построена в 1604 г. В нея се намира широко почитана икона на Богородица, обкована със сребро в 1311 и 1819 г. и смятана за чудотворна.

Иконостасът е един най-ранните (от първите десетилетия на XVII в.) дърворезбени иконостаси по българските земи.

Църква „Св. Архангели“

Двуетажната церква е посветена на предводителите на небесното  войнство Михаил и Гавраил и се намира западно от главния храм, долепена до него. Преданието твърди, че тя е издигната от император Алексий I Комнин.  Според археологически данни е строена преди XIII век и навярно обновена през XIV в. От цар Иван Александър. Храмовата икона „Събор на архангелите“ (пазена сега в София) е едно от добрите произведения на живописта от средата на XIV век.

Старата трапезария

Старата, неизползвана сега трапезария се намира на приземния етаж в южното крило на манастира. Там има запазена мраморна маса (изработена, според издълбан в нея надпис, през 1701 г.), на която монасите са се хранели в продължение на повече от два века.

Костницата

Двуетажната гробищна църква се намира на около 300 метра източно от основните здания на манастира. Реставрацията на храма и неговите стенописи е завършена през 2002 г. със средства на кипърска фондация.

В долния етаж е оформено костохранилище, а в горния – храм. Първоначалната стенопис от XII век е относително добре запазена и се нарежда сред най-ценните произведения на православното изкуство от времето на Комнините.

Бачковски манастир е сред 100-те национални туристически обекта. За други национални туристически богатства прочетете тук.

Ако желаете да посетите Бачковски манастир и Пловдив, нашият екип ще ви организира еднодневна екскурзия.  За повече информация, обърнете се към Рецепция.