Ден на София – празник на столицата

Ден на София

Ден на София

На 17 септември отбелязваме Ден на София и почитаме християнския празник на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

София означава мъдрост. Мъдрост, която черпи силата си от Вярата, Надеждата и Любовта. И ги дарява на света…

Легендата разказва…

Според преданието, през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите и не скривали своята вяра в Христос и я изповядвали открито. Но това не се харесало на император Адриан (117-138). Той заповядал да ги доведат веднага при него.

Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на тържество, а не на изтезание.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но момичетата – Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, и Любов – на 9 – останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Майка им била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си, но и тя проявила необикновена сила.

Неиздържали на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на майка им да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.

Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Интересно за историята на София

София е град със 7000-годишна история, с което е уникална за Европа като един от градовете с най-древно минало. В идеалния център на града и до днес се откриват предмети от бита на неолитния човек, останки от каменната и бронзовата ера. Счита се, че причина за заселването на древните хора на това място са топлите минерални извори, които изобилстват в Софийското поле. Най-много те са в днешния център – край старата минерална баня, около Президентството, в квартал Лозенец, в кварталите Горна Баня и Княжево.

Първите племена, населявали полето, са траките от племето серди. Те дават и първото име на града – Сердика. Около 500 години преди Христа тук се настаняват и одрисите, известни като етнос, основал свое царство. За кратко време през IV век пр. Хр. градът става владение на Филип и сина му Александър Македонски. Едва през 29 г. сл. Хр. градът е завладян от римските легиони и по време на царуването на император Траян (98-117) става център на административна област. Името му вече е Улпия Сердика и е муниципиум (централен град) на областта. В града се строят кули, крепостни стени, бани, административни и култови сгради, гражданска базилика и булевтерион (голям амфитеатър). През II в. той става център на провинция Долна Дакия, разраства се за около век и половина, така че с основание император Константин Велики е наричал Сердика “моят Рим”. Градът е малък по мащаб, но великолепен като градоустройствен план и архитектура, богат на развлечения и обществен живот. Нов разцвет Сердика получава при император Юстиниан, когато е оградена с внушителни крепостни стени, части от които могат да се видят и днес.

Хайде да празнуваме…

Денят на светите мъченици е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. и се отбелязва като Ден на София или празник на града. На 17 септември – Ден на София – българската столица се превръща в пъстра палитра от събития и фестивали, които продължават през целия месец. Днес пред църквата „Света София“ ще се проведе официалната церемония по издигането на знамето на града и тържествен водосвет.