Ларгото – разходка из древна Сердика

Ларгото / Sofia Largo

Разходка из древна Сердика

Ларгото носи древното усещане, че краката Ви стъпват върху 2000 години история.

Настоящите и бъдещи гости на град София вече имат възможността да се разходят по оригиналната настилка на главната римска улица отпреди столетия.

По тази улица се е влизало от Източната порта на Сердика, чийто вход е в подлеза срещу бившия Партиен дом. Оттук е продължавал на югоизток към Филипополис (днешен Пловдив) един от най важните пътища в Римската империя – Via Diagonalis или Via Militaris.

За разкопките на Ларгото

При разкопките е възстановена част от колонадата на широката улица. Пространството под Ларгото обхваща 4850 квадратни метра между съществуващите подлези на Източната Сердикийска порта на античния град, централния подлез с храм “Света Петка Самарджийска”, пространството между булевардите “Княз Дондуков” и “Тодор Александров” и под площада пред ЦУМ. Зоната под булевард “Мария Луиза” е с площ 3150 квадратни метра и обхваща територията между Централния подлез с храма “Света Петка Самарджийска”.

И ако все още не е ясно дали в обозримо бъдеще ще се появят останки от двореца на император Константин (има следи, че той вероятно е под хотел „Шератон“), то със сигурност ще можем да минем по улиците от неговия квартал, известен през четвърти век като Константиновия.Около главната улица може да се видят запазени жилищни отломки от римския град. В земята са открити оригинални части от канализацията, водопровода и подовото отопление на жилищата. Древните жители на Сердика са се отоплявали с горещата минерална вода, която блика на няколко места в центъра на града, а водопроводът е бил изграден от оловни тръби.
Да припомним, че императорските терми са под самата Ротонда. Все още личат устройства, които са били използвани като “парно” – с топъл въздух, и за вентилация на обширни помещения. Останките от древни жилища подсказват, че някога те са били с правоъгълна форма и с двор по средата, а отстрани са били обградени с колони и сводове. Вероятно са строени през IV-VI век, но са били обитаеми и през Средновековието.
Заради една от мозайките, която е била под абсида на църква, частите от храма са преместени от другата страна на Ларгото. Парченцата от мозайката са били свалени, реставрирани и върнати отново на мястото им. При разкопките са открити и 60-70 скелета, тъй като зад църквата, построена върху античната сграда, са се правели погребения. За друга сграда пък археолозите смятат, че е имала фонтан във вътрешния двор, но той не е запазен. Досега археолозитеи са разкрили няколко църкви, чиито останки се появиха при разкопките за метрото. Две са раннохристиянски, като едната е може би най-старата в Сердика – това подсказват строителните материали и самият градеж. Най-вълнуващото е, че са запазени части от стенописите, въпреки че главите на фигурите по тях не се виждат и не е ясно дали това са владетели или светци.
Други две църкви са от късното Средновековие – като по-малката, вероятно от ХIV век, е била в съседство със “Света Петка Самарджийска”. В двора на другата има гробище, а самата тя е била действаща през XVII-XIX век, като може да се окаже, че е строена още през XIII-то столетие. В целия квартал през ХVI и ХVII век е имало около 40-50 християнски храма, които са били действащи и по време на османския период в историята ни. Комплекс “Сердика” включва две улици от Римския период (IV-VI век), останки от резиденция, седем жилищни сгради, многоцветни мозайки. Смята се, че под “Света Неделя” би трябвало да бъдат руини на областната управа, когато Сердика е била сърцето на вътрешна Дакия.Четири асансьора отвеждат към подземните улици на Ларгото. Две от подемните съоръжения са разположени край самата Ротонда на площад “Независимост”. Третият ще бъде пред “Шератон”, а четвъртият – пред ЦУМ.Сцена за театър, концерти и други събития с място за 1000 души публика е оформено точно под основния стъклен купол, покриващ Ларгото между президентството и Министерския съвет. Гърбът на сцената, която е очертана само с по-тъмен цвят на плочките, са останките от антична Сердика.

Подарете си тази древна разходка! Само на 5 минути пеша от Централ Хотел София.  Още за забележителностите в непосредствена близост до хотела може да прочетете тук.