Празника Рождество

За празника Рождество

Цял свят е в трепетна подготовка, за да посрещне празника Рождество Христово.

Рождество Христово, наричано още Коледа, е един от най-големите празници в християнския свят и един от най-хубавите семейни празници. В България той е продължение на Бъдни вечер, наричана в някои райони на страната Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка.

Традицията повелява на 24 декември, преди да бъде наредена празничната трапеза, стопанинът на къщата запалва бъдника – отсечен ствол от дъбово, брястово или крушево дърво. С бъдника разбърква огъня, наричайки: “Колкото искрици, толкоз пиленца, шиленца, теленца и дечица в моя дом!”.

Дръвчето остава да тлее цяла нощ и да поддържа огъня жив. Вярва се, че светлината и топлината на бъдника символизират не само раждането на Исус Христос, но те са и причина на празничната трапеза на Бъдни вечер да гостуват мъртвите предци и самата Божия майка, за която се нарича и първия къшей при разчупването на празничния обреден хляб.

По традиция на трапезата за празника Рождество трябва да има 7, 9 или 12 постни ястия – 7, защото толкова са дните в седмицата; 9, защото толкова време трае бременността и 12, колкото са месеците в годината.

В полунощ на Бъдни вечер срещу Коледа започва и обичаят Коледуване – обичай за плодородие, здраве и късмет.

В Коледуването участват млади мъже – скоро оженени, сгодени или ергени. Наричат се коледари, като в различните части на страната думата може да звучи и като коладници, коледаре, коледници.

Те започват подготовката си още на Игнажден – 20 декември, когато се сформират отделните коледарски групи, определя се водачът им, който трябва да е по-възрастен от останалите и женен, учат коледни песни, подготвя се облеклото. Традицията повелява коледуването да продължи от полунощ до изгрев слънце.

Според преданията именно по това време се появяват свръхестествените същества като караконджули и таласъми. Вярва се, че със своите песни коледарите имат силата да ги прогонят.

Коледарите пеят по пътя, пред вратата и в къщата. Обредните песни, които изпълняват, са различни, зависят от мястото, на което са и човека, за когото пеят. Пеят се песни за всеки от семейството – от най-възрастния до най-малкия.

Домакините обикновено даряват коледарите с кравай, пари, вино, а самият обичай завършва с угощение, на което се събират всички коледарски групи. Продуктите, които останат след него, се даряват на бедните, а парите – на читалището, училището и църквата.

Повече за българските традиции може да прочетете тук.

А ето как посрещат празника Рождество по света…

Названието Коледа идва от староанглийски Christes Maesse или Christs Mass – Меса на Христос. Името на дядо Коледа или Санта Клаус идва от холандското име за св. Никола – Sint Nikolass, съкратено до Sinterklass, което пък американците бързо превърнали в Санта Клос.

Гърция

В Гърция традициите за празника Рождество са особено тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24.12 и си разваля 12 дни след това, точно след Йордановен или Фота, както го наричат гърците. На бъдни вечер се яде също както у нас постно – ошаф, щрудел, боб. Почти същия е и обичаят – коледуване. И в Гърция празника Рождество е семеен празник – всички заедно отиват на църква, всички заедно хапват от свинското, печената пуйка със зеле и изключително вкусната баклава със сусам, канела и портокалови кори която не липсва в никоя къща. Подаръците се раздават на Нова година. Айос Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техния Дадо Коледа.

Италия

В Италия Коледа е най-важният празник в годината. Празниците започват на 24 декември и приключват на 6 януари – денят, на който тримата мъдреци, наречени влъхви, пристигат във Витлеем и поднасят подаръци на новородения Исус.

На трапезата се сервират ястия с малко мазнина и без месо. Готвят се спагети с доматен сос и риба тон, както различни пържени неща като карфиол или пушена риба треска. Има и десерт – два типично италиански сладкиша – панетоне от региона около Милано и пандоро от областта около Верона.

Испания

Бъди вечер в Испания се нарича Nochebuena (Ночебуена) и се празнува семейно на 24 Декември. Типично ястие за вечерта е пуйката. Все пак има някои типични сладки като: polvoron, mazapan, turron (полворон, масапан и турон). Туронът представлява ядки в смес от мед, яйце и захар и е много вкусно. Коледата  в Испания се нарича Navidad (Навидад) и на този ден се чества раждането на Исус във Витлеем (на испански Belen). Вечерята е отново семейна и подобна на предишната вечер. Само в някои общини в Испания на този ден децата очакват подаръците си от дядо Коледа, който тук наричат Papa Noel.

Португалия

В Португалия Бъдни вечер е най-важният празник, на който се събира цялото семейство.

На трапезата на Бъдни вечер традиционно се сервират ястия с риба треска. Някои предпочитат печена гъска. Събира се само семейството, не се ходи на гости. В полунощ се отварят подаръците. В много семейства се започва с най-възрастните. Децата получават подаръците си последни, за да останат будни до края на празника.

На коледната трапеза се слага “bolo rei” – в превод царски сладкиш – традиционен сладкиш със захаросани плодове. В него се слага монета или цяла ядка и този, който я намери, трябва да купи или изпече царския сладкиш на идната Коледа.

Дания

На 24 декември много датчани ходят на църква. Вечер в почти всяко датско семейство се сервира хрупкаво препечена гъска, домашно приготвено червено цвекло и захаросани картофи.

По селата и до ден днешен има традиция да се поставя купичка с оризовата каша до плевника. Вкуснотийката е предназначена за скандинавския гном, наричан Юле Нисе. Има старо поверие, според което кашата се поставя, за да подкупи гнома да не прави пакости през годината. Сервира се типичната херинга, която трябва буквално да плува в бира или водка.

Холандия

В Холандия подготовката започва  още в средата на ноември. Тогава  на пристанището в Алмере, близо до Амстердам, с празнично украсен параход пристига белокосият старец “Синтерклаас” – холандският Дядо Коледа. Придружава го помощникът му “Цварте Петер” – Черният Петър. На пристанището ги очакват дечица, които получават лакомства. Синтерклаас започва обиколка на страната, която приключва на 5 декември.

Подаръци получават разбира се само послушните деца. Тъй като Синтерклаас и черният Петър идват на кон, децата трябва да поставят паничка с вода и моркови, които да подсилят изморения от дългия път жребец.

Друга типично холандска традиция са малките сладкиши във формата на букви. Всеки член от семейството получава първата буква от името си. 25 и 26 декември се празнуват в уютна семейна обстановка.

Русия

Коледа в Русия е отражение на дълбоко вкоренените славянски традиции и обичаи. В миналото младите момичета са се изкачвали по стълбите стъпало по стъпало, повтаряйки “да” или „не”, за да видят дали ще срещнат избраника на сърцето си. Друга традиция-символ: между клоните на елхата е била укривана дни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие.
В Украйна преди 25 декември се е постело в продължение на 39 дни. А когато падне нощта, всички сядали около масата и едно след друго се редели 12 ястия, кои от кои по-хубави. Дванадесет в чест на светите апостоли.

Австрия

Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен „Зимна нощ”, изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола” в Обендорф, близо да Залцбург, през 1818 г. Днес тази песен се пее навсякъде по света.
В тази страна празника Рождество е задължително свързана с построяването на яслата, където младият Христос се ражда. Особено живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург една огромна пирамидална конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането на Христос.
В навечерието на Коледа австрийците приготвят известния „щрудел” с орехи и плодове, с който ще почерпят близки и познати, но и бедните по улиците.
Но Австрия е преди всичко известна с коледната украса на гарите си – така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ” отсъстват от домовете си.

Австралия

Тук често Коледа се празнува на плажа при 40 градуса температура.
В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.