Руската Църква в София

Russian Church / Руската църква

Руската Църква “Свети Николай Чудотворец”

Църквата “Свети Николай Чудотворец“ е православен храм известен като Руската църква и се намира в сърцето на София. Храмът е забележителен образец на руската архитектура в стила на московските черкви от ХVII в. и е сред емблематичните сгради на града.

История за изграждането на храма

Строежът ѝ започва през 1882г, и продължава дълги години. Църквата е осветена през 1914 година в навечерието на Първата Световна Война. Сградата е построена върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображенски специално за нуждите на руските имигранти в столицата. Стенописите са дело на екип от художници, оглавяван от Василий Перминов (един от авторите на стенописите в „Александър Невски“). Петте малки купола на църквата са позлатени. Централният купол е висок 19 метра. Камбаните са дарение от руския цар Николай II.

Първоначално замислен като параклис към посолството на Русия в България, храмът почти веднага губи тази своя роля след 1917 година. След Втората Руска Революция в него започват да служат свещеници и архиереи от така наречената „Руска задгранична църква“, а обособеният вече храм става център на многобройната руска имиграция в страната.

След 1947 година храмът е предаден на Московската патриаршия, която го управлява и до днес.

Архитектура на Руската църква

В архитектурно отношение храмът е изграден в традициите на руската църковна архитектура от 19 век – при запазени древноруски елементи – т. нар. „луковици“ (кубета), при съчетание с традиционните староруски мозайки и дърворезби, той носи и белезите на по-модерната архитектура и живопис. Характерно за плана на храма е не-осевото разположение на входа, спрямо олтара. Т.е. входът е откъм южната страна, а олтарът, според старинната традиция, сочи на изток, така и двата елемента образуват прав ъгъл.

Чудесата на владика Серафим

В забързаното ни ежедневие почти не е останало място за чудеса, но в самия център на София вече повече от петдесет години не престава върволицата от хора, които се отбиват в криптата на Руската църква и пускат своите молитвени писъмца до “дядо владика”, както с обич всички наричат погребаният там архиепископ Серафим (Николай Соболев). Преди смъртта си владиката поръчал на паството си да му пишат писма, на които, те ще получават отговори, ако той има дръзновение пред Господа. Тези отговори са Божиите чудеса, които не престават да се случват и днес – много често на напълно нецърковни, та дори и невярващи хора. За това преди важни дела различни хора – вярващи или невярващи, посещават криптата с молба за чудодейна помощ. Повече за чудесата ще намерите в книгата “Живот, чудеса и завети на архиепископ Серафим”.

Руската църква е паметник на архитектурата и е под защитата на ЮНЕСКО.

Работно време от 08:00-18:30 всеки ден.

Църквата е разположена на бул. “Цар Освободител“ и за да стигнете до нея  ще ви е необходима 15 минутна разходка от Централ Хотел София. Други забележителности в пешеходна близост вижте тук.