София – градът, който расте, но не старее!

София

София – “Расте, но не старее!”

Заповядайте и се разходете по улиците на една от най-древните столици в Европа. Ще се докоснете до артефакти и постройки от времето на неолита по българските земи – от 6000 до 4000 г. пр. н.е., до наши дни. София има богато историческо и културно наследство, натрупано с векове. Това е град, управляван от цезари, василевси, канове, султани и царе. Всички те са оставили дълбоки следи  в миналото на града и това може да се види и до днес. Сега нека се разходим из многовековната история на София, за да се докоснем до старинните и мистични археологични находки, църкви, катедрали и други паметници на културата, съхранени във вековете до наши дни.

Нашата разходка ще започне с Ротондата „Свети Георги“, която се намира в двора на президентството и в непосредствена близост до църквата „Света Неделя”. Тя датира от началото на IV век, когато император Константин Велики е живял в Сердика.

Продължаваме с църквата „Света София“, която е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика. Те са разрушени от набези на готи и хуни. В една от тях е свикан и Сердикийският събор. Това е най-старата действаща църква в Европа. Тя също датира от IV век, като вероятната разлика между ротондата „Свети Георги Победоносец“ и църквата „Света София“ е около 40 години.

Други интересни забележителности са най-голямата църква на Балканите, която е построена през 1912 г. в чест на падналите войници от Руско-турската война. Храм-паметникът „Свети Александър Невски“  е и една от най-големите източноправославни църкви в света.

Боянската църква от края на Х век е един от културните символи на България и е включена през 1979 г. в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разширена е по време на Второто българско царство от севастократор Калоян, който е поръчал и още два запазени до днес храма в София – „Св. Петка Стара“ и параклиса „Свети Николай“.

Интересно е, че в центъра на София в изключителна близост можем да видим четири храма на различни религии – знак за толерантност и приемственост. Единият е софийската джамия „Баня Баши“, построена от най-значимия османски архитект Синан – същият, който е създал известния комплекс Сюлеймание. Срещу джамията се намира и най-голямата на Балканския полустров синагога. Тя е създадена през 1909 г. и побира 1300 поклоници. До тях можем да видим църквата „Света Неделя“, построена през 1863 г., а в близост е и католическата катедрала „Свети Йосиф“.

В столицата има и редица музеи съхранили културното и историческо наследство от миналото. Националният исторически музей, Националният военноисторически музей, Археологическият музей, Националната галерия за чуждестранно изкуство и Националната художествена галерия, която се помещава в сградата на бившия царски дворец са само част от музеите, които могат да бъдат разгледани в София.

Дори  вървейки по софийските булеварди и улици, може да видите останки от миналото – стени, храмове, сгради. Името на София – столицата на България означава „мъдрост”. София е място, където новото и старото се преплитат. Останки от тракийския период на града съжителстват с една от главните метростанции „Сердика“. Мотото на града „Расте, но не старее” е толкова актулано днес, колкото е било  винаги. София е един много интересен и модерен европейски град. Най-големият град в България и център на политическия, културен и бизнес живот е също и място където се провеждат множество международни събития. София притежава динамиката на големия град, но и същевременно удобството на един компактен център където всички главни забележителностти могат да се обиколят пеша.

За ваше удобство може да разгледате в центъра на града основните забележителности на София с професионални гидове. Безплатни турове се провеждат всеки ден от 11ч. и 18ч. Обиколката на София стартира от Съдебната палата и е с продължителност около 2 часа.

Заповядайте ние Ви очакваме!