Фолклорен събор Рожен – Магията на Родопите

фолклорен събор Рожен

Национален фолклорен събор Рожен 2016 – магията на Родопите

Зелените полета на Рожен ще сa пълни отново с живот от 15 Юли до 17 юли 2016 под въздействието на магнетичните звуци на български гайди и родопски песни на Национален фолклорен събор Рожен 2016..

Роженският събор има над сто годишна традиция. Първият фестивал се организира през 1898 г. Идеята е била дадена от Отец Ангел Инджов – свещеник в с. Соколовци. Той призовава енориашите си да почетат всички светии на параклисите в Рожен в деня на св. Пантелеймон – 27 Юли, в “Св . Свети Кирик и Юлита”, където днес се провежда фестивала. Тогава границата между България и Османската империя премина през връх Рожен. Тук се събират жителите на три изкуствено разделени околни села – Проглед от българска страна, Момчиловци и Соколовци от турската страна на границата. Фестивалът започна като семейни срещи, където се пеят народни песни в съпровод на гайда. След 1912 (освобождението на Родопите от османско владичество) Роженският фестивал загубила своето политическо значение, придобито по стечение на обстоятелствата във връзка с граничната линия, но носи духа на традицията, времето и мястото, ролята на център за хора от Средните Родопи.

Оттогава фолклорното събитие чертае своята дълга история и се е превърнало в национален фолк-арт форум през годините. Световноизвестният оркестър “100 каба-гайди” реализира своята първа изява на тази “зелена сцена”. Именно от Рожен излита и песента „Излел е Дельо хайдутин” в изпълнение на известната българска народна певица Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция „Вояджър”, наред с музиката на Бах, Бетовен и Моцарт.

По време на Фолклорен събор Рожен се прави изложение на традиционния поминък на родопчани – земеделието. Експозиция на домашни животни – овце, кози, крави, коне, биволи – ще се проведе по време на панаира.  Там могат да се видят и опитат био храни и напитки, да се насладите на конна езда, кулинарно шоу, традиционни занаяти, показващи, народни игри и битки.
Тази година Роженските поляни се очаква да съберат повече от 10,000 изпълнители от всички краища на страната, които ще участват във фолклорния конкурс.
Добре дошли и се насладете на магията на Родопите!