Църквата Света Неделя – културен паметник

Църквата "Св. Неделя"

Църквата Света Неделя е един от най-популярните религиозни и културно-исторически паметници в българската столица.

Катедралният храм се намира в центъра на София на едноименния площад Света Неделя. Свещеното място е религиозен и културен оазис в сърцето на столицата. Местните православни християни посещават храма за молитва и поклон, а чуждестранните туристи са привлечени от архитектурата, историята и внушителния облик на зданието.

 Историята на Църквата Света Неделя

Основите на църквата Света Неделя се полагат далече в миналото. Създава се през Средновековието върху останки от древния римски град Сердика. Предполага се, че православният храм е издигнат още през 10-ти век. Той е бил с каменна основа и дървена конструкция.

Църквата е кръстена на Света Неделя – една от най-почитаните великомъченици от българите.

Впоследствие през XIX и първите десетилетия на XX век обаче софийската църква е преименувана на „Свети Крал“. Причина за промяната на името е фактът, че там са занесени останките от сръбския крал Стефан Урош II Милутин. И до днес неговите мощи се съхраняват в софийския храм.

В средата на XIX век на до тогава дървената постройка на църквата „Света Неделя“ се вдъхва нов живот. По предложение на Софийската митрополия започват да се събират дарения за новия строеж на православния храм. Старите дървени постройки били премахнати и през 1856 година започнал новия строеж. Така в центъра на София се издигнала трикорабна базилика. Малко преди освещаването й обаче постройката претърпява сериозни поражения след земетресение в столицата. Това наложило нови ремонтни и довършителни дейности.

И така софиянци имат възможност да посетят завършения нов храм през 1863 г. На освещаването на църквата присъстват над 20 хиляди души.

През 1925 година за жалост религиозният храм се превръща в грозна сцена на най-тежкия терористичен атентат в българската история. Представители на комунистическата партия тогава залагат мощна бомба в един от куполите на храма и я активират тогава, когато почти всички представители на властта по това време в България са в църквата „Света Неделя“ да отдадат последна почит на починал генерал. Кървавата драма отнема живота на 193–ма души.

Архитектура на църквата Света Неделя

Православният катедрален храм „Света Неделя“ днес е във вида, в който е била построена през 1933      година. Храмът е централно куполен. Архитектурният му стил напомня византийско строителство.

Куполът на религиозния храм се издига на 31 метра височина. Под купола на камбанарията има 11 камбани.

Интериорът на свещеното място също носи своето очарование. В църквата има двуредов позлатен иконостас. В олтарната част са разположени три престола. Всички стени на храма са изографисани. Подовата настилка е от тъмен мрамор.

Около многовековния храм се намират някой от най-добрите хотели в българската столица,сред които е Централ Хотел София. Едноименният площад, на който се намира катедралата, разделя централните софийски булеварди „Витоша“ и „Княгиня Мария Луиза“. Това е едно от най-оживените и посещавани места в столицата, което се намира на 5 мин. пешеходно разстояние от хотел Централ.

Информация за други религиозни и културно-исторически паметници в центъра на столицата, може да получите тук.