Църквата Света София и некропола на Сердика

църквата Света София

Древната базилика – Църквата Света София

Църквата Света София (Божия Премъдрост) е сред най-старите действащи църкви в Европа. За столицата на града този храм е много повече от забележителност. Той е символ на държавата и нейният главен град. На южната фасада на църквата е изграден главният официален мемориал на републиката – Паметникът на незнайния войн с вечния огън. От източната й страна се намира гроба на писателя Иван Вазов.

Съвременното име на българската столица датира от църквата Света София. Но всичко започва много, много по-назад във времето. Легенда разказва как принцеса на име София, пристига болна в града, но след  нейното оздравяване е построена църква в знак на благодарност към Бог.

Базиликата е построена през VI век, върху основите на друга църква от IV век, която е първият голям християнски храм в антична Сердика. От това време се датира и Ротондата Свети Георги, която е най-старият запазен архитектурен паметник в София.

Част от пода с римски мозайки от онова време е запазен и до днес. През 343 г. тук се провежда Сердикийски събор. Тогава, на това място, е утвърдено и православното учение за Светата Троица.

През следващите 200 години храмът е променян и престрояван, след което опустошен от готски нашествия и хунски набези. След този период император Юстиниан Велики заповядва да бъде издигнат отново като голяма базилика в прослава на София – Божията премъдрост. Храмът е построен на най-високия хълм в града по онова време. Бил е използван като обичайно място за погребения. В началото първите християнски гробове са били далеч от градските стени, а в последствие всеки се е стремял да получи гробно място в близост до гробищната църква.

Между XII и XIV век по времето на Второто българско царство “Света София” придобива статута на катедрална митрополитска църква. След османското нашествие е превърната в джамия. За тази цел е било преустроено само предверието. Били достроени и минарета. В следствие на две земетресения през XV и XIX век те биват разрушени. Турците решават, че това е лош знак и изоставят храма.

След  Освобождението на България, на 4 януари 1878 г. пред “Света София” с благодарствен молебен тържествено са посрещнати генерал Гурко и неговите войници. Камбаната тогава е окачена на високо дърво пред храма. Тази практика се е запазила и до днес, защото базиликата няма камбанария.

Некропола на древна Сердика и подземния музей на църквата Света София

В подземния музей на храма се крие истинско културно-историческо богатство за столицата – древния некропол на Сердика, където в продължение на над 2 века (от третата четвърт на II до третата четвърт на IV век са погребвани жителите на Константиновия град. Каменни саркофази, различни по форма и мащаб в зависимост вероятно от обществения статут на покойника, са разположени на различни нива в истински лабиринт от стълби, коридори и прихлупени галерии, изкопани на ръка от археолозите.

Разкритите гробници са десетки и всяка от тях е различна по форма – полусферични, цилиндрични, масивни и тежки правоъгълни саркофази; зидани гробници. Целият музей е организиран под формата на разходка нагоре-надолу покрай гробниците по остъклени пътеки и стъпала, с художествено осветление и множество информационни табели.

Насладете се на тази древна разходка.

София Ви очаква!

Полезна информация може да намерите в Софийския исторически музей или тук:

Адрес: улица „Париж” 2, София

Работно време: 07:00-18:00 ч